Автор: Отец Владимир Дойчев, outsideri.org Следвайте Гласове в ТелеграмИма няколко въпроса, които ме

...
Автор: Отец Владимир Дойчев, outsideri.org Следвайте Гласове в ТелеграмИма няколко въпроса, които ме
Коментари Харесай

Билбордове на сатаната красят София вече 10 дни с любезното съдействие на нашето равнодушие

Автор: Отец Владимир Дойчев, outsideri.org Следвайте " Гласове " в Телеграм

Има няколко въпроса, които ме изтезават. Какво би станало, в случай че една заран София осъмне осеяна с билбордове, на които, да вземем за пример, съветският президент Владимир Путин седи на престол, стъпил върху картата на България, а от горната страна има надпис: “Държава за обмен. Изгодна договорка ”? Мога да предположа какъв писък би се надал. За половин час ще се подреден митинги. Ще се веят флагове. Ще се търсят отговорни. Медиите ще пищят на умряло. Богослови ще си късат облеклата и ще пишат сърцераздирателни трактати, заклеймяващи небогоугодното дело. Политици ще се разтичат като мишки по малките екрани. Всички във фейсбук ще си сложат възмутени колажи вместо профилна фотография. Няма да са малко и клириците, които ще изпаднат в заветен яд. А общинарите ще си скубят косите, търсейки кой е позволил тези реклами в столицата. Сигурно пропущам някой деятел, само че общо взето картинката ви е ясна. 

Всичко това няма да се случи. В София и България е безшумно и умерено. Защото на билбордовете е (само!!!) сатаната, стъпил върху човешки череп и предлагащ договорка с душите ни. Същият, който въодушевява всички насилия, всички убийства, всички войни, всички нещастия, всички противодействия и спорове, в това число и политическите. Но това не нервира никого.

Вече 10 дни билбордовете на лукавия стоят из цяла София. Чувам, че и по провинцията имало. Няколко индивида написахме тъжби, които към момента са “в развой на обработка ”. И ще бъдат по този начин още дълго време. Поне до момента в който изтече срокът, за който са платени билбордовете. Единствената забележителна реакция на Столична община, е да вдигне заплатата на кмета. Някой би споделил, че по днешния фиксинг 30 сребърника се равняват почти на 9 хиляди лв.. Аз не знам. И не ме интересува. Тяхна си работа. Все ще се откри някоя незастроена Грънчарева равнища. 

Ние православна страна ли сме, както написа в Конституцията? Имаше някои политици, които твърдяха, че са вярващи. Как не им трепна нещо, че отвред ги гледа врагът на Началника? И Той може да се подразни и да ги накаже! Не вярващи, а единствено суеверни да бяха, отново трябваше да се притеснят. 

Къде са богословите и за какво мълчат? Или те приказват единствено по църковни въпроси, в случай че казусът е в границите на политическия мейнстрийм? Половината клир размишлява вярно ли е един отец да си постави леген на главата или не. Но очевидно обликът на врага на човешкото избавление не е толкоз животрептящ проблем, колкото духовника, който изживява главата си като неизмити крайници. Може ли духовник да се причастява два пъти на една работа и то като мирянин? Аз пък ви запитвам: за какво да не може? Очевидно към този момент всичко може, откакто на празника, обвързван с тържеството на светите икони, пред храмовете в София има демонски изображения в размери в пъти по-големи от която и да е най-голяма икона в който и да е храм!

 

Иначе проповедници да искаш. Чакай да ти приказват за изкуство, за обич, за мощна религия. Там сме първи. А какви църковни и парацърковни уеб сайтове има – напряко започвам да бегам, бате. То не е съвест, а знамение. Най-малкото нещо да се случи в Църквата в международен мащаб – шест страници разбор се пишат. Два часа видеа с умни приказки в подкастове. А за бесовете да мъцнете нещо? Или те не нервират “живото поверие ”, което популяризираме? Дето се споделя – имаме такива православни публицисти, които са толкоз велики, че да пишат против дявола им е под равнището. Срещу владици и свещеници може, против дявола – парадокс! Има десетки фейсбук групи с християнска устременост, които от най-малкото нещо могат да основат клюка и донос. И това за положителното на Църквата, несъмнено! Но клеветникът-дявол не ги нервира. Като огледа човек – кое не е разумно?

Постът е време за безмълвие. Ама за молитвено безмълвие, а не за оглушки, когато бъде оскърбявана по този начин брутално вярата ни. Що за пост е това, когато мълчиш пред лицето на врага си? Като пристигна антихристът онлайн, отново ли ще се вършим, че нищо не е станало? И в последна сметка, в случай че сме православни, не ни ли е благо да гледаме иконите на Христос и Пресвета Богородица? Не въздига ли това сърцата ни към Рая? И по какъв начин тогава може да гледаме умерено нещо, което ни придвижва в преизподнята? Нямаме ли боязън Божий? Или би трябвало в някои вечерни излъчвания по малкия екран специалисти да ни спуснат опорки, че сатаната би трябвало да ни нервира? Да дадат изявленията няколко политолози и културни антрополози: “Така и по този начин, сатаната е неприятен, протестирайте! ” Или някой неопатриот да вресне, че това не е българско? Ами, не чакайте – няма да стане! Неопатриотите са почитатели на кукерите. А политолозите и културните антрополози са… Айде, ще ги назовем невярващи, че не ми се задълбава в тази тема… И като цяло, страната в избори, нашата Църква в избори. Явно на никого не му е до душите ни… 

 

И в този момент какво? Ще чакаме да избираме… Без да разбираме, че към този момент сме избрали. Равнодушието също е избор. Сатаната стои на престол пред очите ни с общителното подпомагане на нашето безмълвие. И на светската ни религия, която се нервира от хиляди неща, изключително в случай че някой ни настъпи материалния или политическия интерес. Но не и от врага на спасението ни. Траем си и си мислим, че сме щрауси, които са забили главата си в пясъка. Ако не обръщаме внимание на билбордовете и се вършим, че не ги виждаме, тях все едно ги няма. Но са там! И за разлика от нас, врагът ни гледа. И нашата равнодушна религия му доставя огромно наслаждение. Ето ви Велик пост, който радва сатаната. Ама не се тормозете, де. Все ще се откри някой да ви успокои, че няма страшно…

Инфо: outsideri.org

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР